Gängbråk i hovrätten

De köpte tunga vapen och skyddsvästar och rustade sig för krig. I dag hölls sista rättegångsdagen i Svea Hovrätt som rör fyra unga män från uppsala som misstänks för vårens skottlossningar.

I våras larmades polisen vid flera tillfällen om skottlossning i Gottsunda och Stenhagen i Uppsala. Polisen misstänkte att två ungdomsgäng planerat en större uppgörelse. Det verkar som om två personer ur varje gruppering blivit osams under våren. Något som fått andra personer att sluta upp till försvar och beväpna sig med tunga vapen. En kille greps i Göteborg i början av maj med en kalashnikov, ett avsågat hagelgevär och en revolver. Killarna är kriminellt belastade och en del av dem har kontakter med en supporterklubb till bandidos i Stockholm.

När rättegången hölls i somras blev den mycket uppmärksammad. När den skulle avslutas så mördades också en 21-åring i Gränby i Uppsala. Mordet på 21-åringen har ingen tydlig koppling till rättegången. Men han kände flera av de åtalade. Slutligen dömdes sju unga män för grovt vapenbrott, tre av dem överklagade sina domar till hovrätten. En överklagade sin påföljd till hovrätten.

Åklagaren Gunilla Strömblad yrkade i dag på att ingsrättens fällande dom skulle fastställas. Från försvarets sida har man i några fall yrkat på frikännande. När rätten överlade i dag bestämdes att alla fyra ska bli kvar i häktet i väntan på dom om en vecka. Att man förblir häktad brukar innebära en fällande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".