Varnar för bluff-fakturor

En ny våg av bluffakturor har sköljt över landet senaste tiden - en av dom drabbade är Lola Berlin utanför Almunge. Företaget delgivning och inkasso i Malmö har skickat ut tusentals falska fakturor - och för Lola är det extra obehagligt eftersom hon redan tidigare drabbats av bluffakturor. Den gången gick det så långt som till tingsrätten

Man känner sig ganska ensam - lika bra å betala - i februari 2003 kom den första räkningen från Har. Exp. på 598 kronor. Listigt nog kom den i månadsskiftet  och det var faktiskt nära att Lola Berlin betalade. Men eftersom hon aldrig använt telefontjänsten de påstår  så bestred hon kravet,  det kom påminnelser som hon polisanmälde  efter konstens alla regler. Enda sättet att komma i kontakt med företaget och inkassoföretaget har varit via ovanligt dyra telefonnummer - 20 kr i minuten. Efter ett halvår kom stämningen från Enköpings Tingsrätt, då hade summan stigit. Men någon förhandling blev det inte. Hon tilhör inte enköping  och därför kunde ärendet inte tas upp där. Via tidningar har hon fått reda på att företaget Persolvo inkasso AB, som stod på anmälan, förlorat rättigheterna till indrivning - och sen dess har det varit tyst. Men nu drabbades Lola Berlin av ett nytt massutskick av bluffakturor - det är företaget Delgivning och indrivning i Malmö AB som kräver henne på de tidigare obetalda räkningarna som nu är på 4 600 kronor. Nu är hon rädd att det ska kunna hamna i tingsrätten igen.

Reportrar maud.johansson@sr.se och ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".