Hemlösa ska bort från universitetet

Hemlösa som övernattar, det har nu blivit ett problem även för universitetet. Trots vakter och att det krävs passerkort för att komma in nattetid så finns spåren av nattgästerna i skrymlsen och vrår. Peter Götlind är intendent på Ekonomikum som ligger i centrala Uppsala.

Enligt uppskattningar från Uppsala kommun och Socialstyrelsen finns det 200 hemlösa i Uppsala. När det blir mörkare och kallare ute så letar sig en handfull av dem in i universitetets tysta, varma lokaler för en stunds sömn. Handikapptoaletter - ett och annat vilrum, vrår under trappsatser - för den som MÅSTE så finns det platser att sova på. De flesta är män, från 35 och uppåt. Sagahemmet är det enda natthärbärget i stan - och där får bara tio personer plats. I vintras var trycket på härbärget stort, och då berättade föreståndaren Per Lyredahl att man tvingades säga nej till många..- Det är tragiskt...jag förstår att folk vill sova här. Men vi är inget härbärge, säger Per Götlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".