Sängplatser för hemlösa står tomma

Samtidigt som hemlösa i Uppsala söker tak över huvudet i till exempel universitetets lokaler så står platser tomma på kommunens eget boende för hemlösa i Librobäck.

Att platserna inte används trots att det finns omkring 200 hemlösa i Uppsala, är ett problem. Det säger Mary Nilsson, chef för individ och familjeomsorgen i Uppsala kommun.

Som vi berättade imorse har hemlösa som övernattar nu även blivit ett problem för universitetet. En uppskattning som Uppsala kommun och Socialstyrelsen gjort är att det finns omkring 200 hemlösa i Uppsala.

Men det hem som kommunen öppnade i Librobäck i december förra året har inte fungerat som det var tänkt. Det har varit halvfullt under lång tid och idag är fem av 30 platser lediga.

Gert Lindblom, som arbetar med de hemlösa i kyrkans värmestuga grottan i centrala Uppsala är inte förvånad över att de hemlösa inte bor på hemmet i Librobäck.

Just nu pågår det diskussioner inom kommunen vad man ska göra för förändringar för att bättre hjälpa de hemlösa.

Efter omorganisationen till exempel, krävs det att en hemlös träffar flera olika socialsekreterare för att få hjälp med pengar till mat och tak över huvudet, trots att kontakten med myndigheter är svår för många hemlösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".