Mer pengar till landstinget och universiteten

Uppsala läns landsting kommer att få mer pengar än vad man hade räknat med under nästa år,  men trots det så kommer landstinget inte att kunna nyanställa.

Det satsas också mer på forskningen och det kan bli gratis att gå Skokloster slott......

Men de kommer att kunna behålla personal som man annars hade behövt göra sig av med.

Det säger landstingsrådet Mats O Karlsson som en direkt reaktion på regeringens budgetproposition som presenterades idag.

Budgeten kommer också att påverka Uppland på flera andra sätt.

*Forskningen i Sverige får totalt nästa år 200 miljoner mer. Inte så värst mycket, tycker kårordföranden i Uppsala, Andreas Kembler, som betecknar de ökade forskningsanslagen som mycket blygsamma.

*ArtDatabanken vid Lantbruksuniversitetet får också ökade anslag, med 45 miljoner, till sitt arbete med att skapa ett nationellt referensverk som beskriver alla svenska djur, växter och svampar.

*Uppsala universitet får en miljon kronor nästa år för vård och upprustning av Linnéminnen i länet.

*Även kulturen får mer pengar och fler statliga muséer kan därmed införa fri entré under nästa år. Det gäller bland annat Skoklosters slott.

* Bredbandsutbyggnaden fortsätter, länet får 20 miljoner kronor för det...

*Regeringen vill satsa på att förbättra skolorna i så kallade segregerade områden. Förut så betydde det att endast de stora städerna Malmö, Stockholm och Göteborg kunde ansöka om de pengarna. Men den här gången är det fritt för vilken ort som helst att söka och sen får man se vilka som får och hur mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".