Bättre arbetsmiljö sen taxikameror infördes

Det har blivit betydligt bättre arbetsmiljö för taxiförarna i Uppsalataxi sen de införde kameror i sina bilar.

Hotbilden har minskat och förarna känner sig tryggare när de kör. Det säger Alexander Soukazian som är taxiförare och skyddsombud på Uppsalataxi.

Uppsala taxi satte in kameror i mars-april förra året. Det var för att taxiförarna skulle få en tryggare arbetsmiljö och att om det hände något så skulle bilderna hjälpa till att få fast den som hotat, rånat eller misshandlat föraren.

Kamerorna tar fem bilder när nån av passergerardörrarna öppnas eller stängs och bilderna skickas sen till taxicentralen. De enda som har tillgång till bilderna är dataansvariga på Uppsalataxi och polisen.

Förutom att skydda mot rån och våld mot chafförerna så hjälper kamerorna också mot småhot och människor som har ett hotfullt beteende. Händelser som sällan anmäls, men som förarna känner av, säger Alexander Soukazian.

Och kamerorna har samma effekt på andra håll i landet.

På Taxi Göteborg infördes kameror ungefär samtidigt som i Uppsala. De har fler taxibilar och har fler hot, misshandlar, och rån.

Men Phillipe Safi som är informationsansvarig på Taxi Göteborg säger att problemen har mer än halverats sen de satte in kamerorna och förarna upplever oxå att arbetsmiljön är mycket bättre.

-Det känns bra att kamerorna finns, säger chaufförerna Peter Sjölander och Leif Holmgren.

Arne Darnell som är åkerichef på 020 säger att de har problem att få tag i chaufförer idag på grund av hotbilden och att de måste göra nåt för förarnas säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".