Svårt att få vård i Gottsunda

2:08 min

De som bor i Gottsunda kan få vänta i flera veckor på att få träffa en läkare. Fler privata vårdcentraler ökar valfriheten. Men inte för alla.

De senaste tre åren har det startat tio privata vårdcentraler i Uppsala. Både landstingsdrivna som har tagits över och helt nya vårdcentraler.

I till exempel stadsdelen Luthagen ligger vårdcentralerna tätt. Tre privata vårdcentraler finns det där. Men i Gottsunda är det helt annorlunda. Dör finns det en landstingsdriven vårdcentral. Den som vill ha nåt annat får åka en halvmil för den närmsta alternativet.

– Vi har ett väldigt stort tryck med patienter. Många vill komma till oss varje dag, säger vårdcentralens chef Febe Zetterlund:

Patienttrycket märks också på Gottsunda vårdcentrals tillgänglighet. Vårdcentralen har Uppsalas sämsta tillgänglighet enligt den senaste statistiken. Var tredje patient får vänta längre än en vecka på att få träffa en läkare.

– Det är alltid svårt med tider. Att boka tid hos en läkare kan ta upp till 3-4 veckor. Det är jättejobbigt, säger Maha Zyoud som bor i Gottsunda.

Men varför är det hårt tryck och dålig tillgänglighet på Gottsunda vårdcentral? Ett svar är att Gottsunda har en högre arbetslöshet, många invandrare och lågutbildade. Det är väl känt att socialt utsatta områden har ett hårdare tryck på vården.

Men Uppsala är ett av få landsting som inte ersätter vårdcentralerna för så kallade socioekonomiska faktorer - vilket skulle gynna till exempel Gottsunda vårdcentral ekonomiskt.

– Det märks att vi har högre sjuktal än stan i övrigt, säger vårdcentralens chef Febe Zetterlund.

Om man är krass - kostar det mer för er?

– Vi får ingen extra inkomst för det.

Varför tror du att det inte finns några privata vårdcentraler i Gottsunda?

– Det är inte lönsamt. Det ekonomiska incitamentet är inte tillräckligt starkt, säger Febe Zetterlund.