Mods i Uppsala

21 min

En nostalgitripp för de som var unga och rebelliska för snart 50 år sedan. Så kan den beskrivas, den nyutkomna boken "Nybron på 60-talet". Christer Johansson, Leif Stacksteg och Roger Söderbom var själva med bland modsen på Nybron...

För snart 50 år sen hörde de till Uppsalas mods, som dag efter dag samlades på Nybron.
Nu har Christer Johansson, Leif Stacksteg och Roger Söderbom uppnått pensionsåldern och blickar tillbaka på ungdomens dagar i en alldeles nyutkommen bok om hur det var att vara rebellisk tonåring i mitten av 1960-talet.

Vad var det egentligen som hände i Uppsala under de där åren, när långhåriga ungdomar stod i hundratal utefter räckena på bron över Fyrisån?
I boken ges svar i form av både text och bilder, med inriktning på t ex mode, musik och mötesplatser, men även bråk mellan ungdomar och poliser. Och det handlar inte bara om mods. Studenter och raggare omnämns också, liksom original och personligheter i Nybrons närhet.

 – Musiken, kläderna och känslan av att vara med om något nytt och upproriskt var det viktiga, säger de tre författarna till "Nybron på 60-talet".