SJ 3000 imponerade inte

1:07 min

I dag visade SJ upp det tåg som på sikt ska ersätta dagens lokdrivna passagerartåg. Vår reporter var i Stockholm och tittade på tåget men imponerades inte jämfört med de tåg som körs i dag.

Vagnhallen är enorm och fylld av tåg, gamla och lite yngre modeller. Senaste stoltheten står som uppe på en perrong, inramat av blommor och leende tågmästare. SJ vd, Jan Forsberg, håller ett lite tal där han berättar att tåget är specialanpassat för medellånga sträckor och att det ska sättas i trafik på sträckorna Stockholm Östersund, Sundsvall och Örebro till en början. 2 miljarder kostar varje nytt tåg och 20 är beställda. Miljövänligt? Ja, tåget drar minimalt med energi och materialen i tåget är återvinningsbara. sen får vi gå ombord på det nya tåget.

Det är inte mycket skillnad på varken ut eller insida på det nya tåget jämfört med de som finns idag. Det som verkligen luktar nytt är det nya informations- och underhållningssystemet, infotainment. Det består i de nya elektroniska tablåerna i vestibulerna och att man kan köpa internetuppkoppling för 99 kr per resa i andra klass och att man via det nya interna nätet kan hyra film som kostar mellan 19 och 39 kronor.

– Jag vet inte vad du blir imponerad av, men tåget har ju utrustats med till exempel speciallösningar för att hjälpa funktionshindrade att komma ombord snabbt. Vi har ett informationssystem som gör att resenären själv snabbt kan se var man är och när man kommer fram till nästa station, berättar SJ:s vd Jan Forsberg.

Men behöver vi verkligen ett nytt snabbtåg?

– Ja, det gör vi, av det skälet att de här tågen successivt kommer ersätta det vi kallar för loktåg, dvs tåg som är dragna av ett lok med passagerarvagnar som man kopplar på.