Valfrihet i välbärgade områden

2:10 min

Vårdcentralerna i Uppsala län har blivit allt bättre på att ge snabba läkartider. Valfriheten har också blivit större med fler privata alternativ. Men det är de som bor i välbärgade områden som Luthagen, Kåbo och Fålhagen som har störst möjlighet att välja mellan olika vårdcentraler i sitt eget bostadsområde.

På den nystartade vårdcentralen Uppsala Barncentrum i Luthagen jobbar Fredrik Cederblad.

– Det ser väldigt, väldigt bra ut. Vi har hög tillgänglighet och framförallt, det som är lite grann är vårt koncept. Vi tar helt ansvar för patienten, vi bollar inte de fram och tillbaka, säger han.

För tre år sedan var det 8 av 10 patienter som fick en läkartid på sin vårdcentral inom sju dagar i Uppsala län. Det är något som har blivit bättre sen dess. Nu är det 9 av 10 patienter som får träffa sin läkare inom sju dagar.

Under samma tid, de senaste tre åren, har det startat tio privata vårdcentraler i Uppsala län. En större valfrihet och bättre tillgänglighet alltså. Men inte för alla. I Gottsunda finns det bara en landstingsdriven vårdcentral, med den sämsta tillgängligheten i Uppsala.

Fredrik Cederblad, som tidigare jobbade i Gottsunda, tror att det skulle gå att starta en privat vårdcentral där:

– Jag tror, jag vet inte, men jag tror det absolut skulle finnas utrymme även för en privat aktör i Gottsunda. Det skulle vara bra för alla parter.

Men Gottsunda är en stadsdel med större arbetslöshet, fler invandrare och lågutbildade än resten av Uppsala, faktorer som ger ett högre tryck på vården. Det har inte etablerat sig några privata vårdcentraler där.

I Nyby, ett område som har betydligt lägre arbetslöshet och en högre medelinkomst än Gottsunda, har vårdcentralen nyligen tagits över av det privata företaget Proxima, där Sture Svanljung är verksamhetschef:

– Gottsunda är i och för sig ett tungt område, det vet jag också. Nyby är tungt, det också. Men vi gör vårt bästa, Konkurrensen är att landstinget också skärper sig på olika sätt, med att ge mer tillgänglighet som vi jobbar med, så vi har samma förutsättningar egentligen, säger Sture Svanljung. 

Walid Al-Mekdadi
walid.al-mekdadi@sverigesradio.se