Större grupper med nära dagisplats

Uppsala kommun bryter mot skollagen när man inte erbjuder förskoleplats till alla barn i närheten av deras hem. Men en anpassning gör istället att det kan bli fler barn i grupperna.

Sara Franzén och hennes man anmälde förra året kommunen när deras dotter Tilda inte fick barnomsorg nära hemmet. 

- Vi var ganska desparata för vi hade ingen annan lösning!

Men protesten lönade sig. Bara tolv dagar senare fick Tilda börja hos en dagmamma alldeles i närheten. Så här på hösten är det många barn som börjar på dagis. Men förra veckan hade föräldrarna till 20 barn tackat nej till den barnomsorg de hade erbjudits, för att den ligger för långt bort. I genomsnitt tackar föräldrarna till 60 barn om året nej till dagisplats av det skälet. Att erbjuda alla dem dagisplatser nära hemmet skulle kosta kommunen 6 miljoner kronor mer per år.

Enligt kommunens tjänstemän är det svårt att få närhetsprincipen att gå ihop med målet om färre barn i grupperna på dagis. I kväll väntas barn- och ungdomsnämnden besluta att barn ska ha rätt till en förskoleplats nära hemmet. Det här kommer förmodligen också påverka barngruppernas storlek. Men Bengt Sandblad, som är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, är mer positiv än tjänstemännen.

-  Vi har ambitionen att klara det här!

Sara Franzén hoppas ändå att deras anmälan ska medföra något gott för andra familjer.

- Vi hoppas att det gav något mer än att vi bara var en grinig familj. Att det kommer ut något bra av det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".