"Kaddafi är död"

0:34 min

Enligt uppgifter från libyska övergångsregeringen NTC så är Muammar Kadaffi dödad. Det ska också finnas foton av den dödade ledaren.

Beskedet om Kadaffi har gripits och kanske dödats betyder mycket för libyer över hela världen. Det säger läkaren Abdusalam Elgatit som är bosatt i Uppsala.

– Man känner mer än man tänker. Det är mycket spännande och man är jätteglad. Det går inte att beskriva hur jag känner nu. Det här betyder mycket för Libyen. Kadaffi har gjort mycket dåligt under 42 år. Han har styrt landet på mycket dåligt sätt, säger Abdusalam Elgatit.

Han har släktingar kvar i Libyen, men under eftermiddagen hade han inte hunnit prata med dem.

– De kommer vara mycket glada. Alla libyer är i dag mycket glada, säger han.

Än är det inte bekräftat att Kaddafi är död, och det är en skillnad för Libyen om han är död eller inte. Det menar Samuel Taub, som forskar om bland annat Libyen vid Uppsala universitet.

– Det är självklart stor skillnad på att tillfångata honom levande och ställa honom tillrätta. Det är bättre att få en juridisk process i slutändan på såna hemska diktatorers styre. Nu verkar det inte bli fallet i Libyen, och vi får se vad det leder till i förlängningen, säger Samuel Taub.