Carolina, Julia och Elsa vid Vaksalaskolan i Uppsala som alla var nöjda med menyn på måltidens dag. Foto Mona Wahlund

Fokus på måltiden

"Syftet är att värna om måltiden"
1:18 min

I dag är det måltidens dag - en dag som ska uppmärksamma måltiden som en lustfylld och positiv upplevelse. Uppsalas skolor, förskolor, vårdboenden och seniormatsalar har därför serverat en viltmeny.

På Vaksalaskolan serverades viltkebab som lagats av kocken Martin Andersson från Uppsala. Två av eleverna som fick smaka var Klara och Karin.

– Den var god.

– Så där, ganska god, speciell.

Björn Carlsson är affärsområdeschef för kost och restaurang inom Uppsala vård och bildning och ansvarar för maten som serveras i kommunens verksamheter. Han berättar att syftet med måltidens dag är att sätta fokus på maten.

– Som en lustfylld upplevelse, skapa en mötesplats och värna om måltiden.

Men på vilket sätt gynnar det här elevernas lust att äta?

– Jag tror det är viktigt att man hittar avbrott i rutinerna, att man tillför spänning och inspiration i måltiderna

Men tror du inte att det blir så att man känner att "så här skulle det kunna vara men annars får vi köttbullar och potatismos"?

– Jo, du har säkert rätt, men så här borde det vara lite oftare att man jobbar med att få bort tråkstämpeln på skolmaten, säger Björn Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".