Mindre hockeypengar i Uppsala

1:53 min

Uppsala är en av de kommuner i Sverige som ger minst pengar i bidrag till sitt allsvenska herrhockeylag. Det visar en jämförelse som Sveriges radio har gjort. Och så lär det förbli om man ska tro kommundirektör Kenneth Holmstedt.

– Toppidrott är kommersiell, och det är i första hand inte då skattepengar som ska gå till den kommersiella delen. Utan istället till samarbeten kring marknadsfrågor och annat. Jag tror att idrotten på sikt har ännu större nytta av, till exempel, egna anläggningar där de kan ta in pengar på mat, servering och så vidare. Det är ett modernt sätt att se på idrotten, säger Kenneth Holmstedt.

Det allsvenska herrhockeylaget Almtuna IS får i dagsläget inget inviduellt bidrag från kommunen. Däremot finns olika former av ungdomsstöd, och ett bidrag på 600 000 kronor som fördelas på tio elitklubbar i kommunen. Det större bidraget ingår i en satsning som kallas för "Elitidrottsstaden", och är en gemensam satsning från klubbarnas och kommunens sida.

Jämförelsen som Sveriges Radio gjort visar att Örebro kommun ger 1,2 miljoner kronor till sitt allsvenska hockeylag och att Leksand kommun ger 1 miljon kronor, bland annat.

– Självklart så skulle varken Almtuna eller någon annan klubb här i Uppland tacka nej till ett större ekonomiskt stöd från kommunen. Men vårt jobb är att göra det så bra vi bara kan som klubb utifrån de förutsättningar som finns, säger Marcus Leto, klubbchef i Almtuna IS.

Och även om han anser att det största ansvaret för ekonomin ligger på klubben själv, tror Marcus Leto att samarbetet med kommunen kan förbättras.

– Ska vi ha elitföreningar i Uppsala så måste vi vara konkurrenskraftiga kommersiellt. Och där kan vi behöva hjälp från kommunen på så sätt att vi får möjlighet att vara det, att det tas snabba beslut när det behövs och att de pengar som vi faktiskt jobbar in till klubbarna också får stanna i klubbarna, säger han.

Jakob Nystedt
jakob.nystedt@sverigesradio.se