Almtuna får mindre pengar än många konkurrerande lag i andra kommuner. Foto: Astrid Iselidh/SR.

Mindre hockeypengar i Uppsala

1:53 min

Uppsala är en av de kommuner i Sverige som ger minst pengar i bidrag till sitt allsvenska herrhockeylag. Det visar en jämförelse som Sveriges radio har gjort. Och så lär det förbli om man ska tro kommundirektör Kenneth Holmstedt.

– Toppidrott är kommersiell, och det är i första hand inte då skattepengar som ska gå till den kommersiella delen. Utan istället till samarbeten kring marknadsfrågor och annat. Jag tror att idrotten på sikt har ännu större nytta av, till exempel, egna anläggningar där de kan ta in pengar på mat, servering och så vidare. Det är ett modernt sätt att se på idrotten, säger Kenneth Holmstedt.

Det allsvenska herrhockeylaget Almtuna IS får i dagsläget inget inviduellt bidrag från kommunen. Däremot finns olika former av ungdomsstöd, och ett bidrag på 600 000 kronor som fördelas på tio elitklubbar i kommunen. Det större bidraget ingår i en satsning som kallas för "Elitidrottsstaden", och är en gemensam satsning från klubbarnas och kommunens sida.

Jämförelsen som Sveriges Radio gjort visar att Örebro kommun ger 1,2 miljoner kronor till sitt allsvenska hockeylag och att Leksand kommun ger 1 miljon kronor, bland annat.

– Självklart så skulle varken Almtuna eller någon annan klubb här i Uppland tacka nej till ett större ekonomiskt stöd från kommunen. Men vårt jobb är att göra det så bra vi bara kan som klubb utifrån de förutsättningar som finns, säger Marcus Leto, klubbchef i Almtuna IS.

Och även om han anser att det största ansvaret för ekonomin ligger på klubben själv, tror Marcus Leto att samarbetet med kommunen kan förbättras.

– Ska vi ha elitföreningar i Uppsala så måste vi vara konkurrenskraftiga kommersiellt. Och där kan vi behöva hjälp från kommunen på så sätt att vi får möjlighet att vara det, att det tas snabba beslut när det behövs och att de pengar som vi faktiskt jobbar in till klubbarna också får stanna i klubbarna, säger han.

Jakob Nystedt
jakob.nystedt@sverigesradio.se

Så mycket betalar kommunerna

Örebro 1 200 000

Förutom en halv miljon i marknadsföringsbidrag får klubben 200 000 kronor i namnrättigheter och ytterligare en halv miljon för hyra av två loger. Om laget går till kvalspel får klubben ytterliggare 200 000 kronor. Tillkommer driftkostnader för Berhn Arena.

Leksand 1 000 000

Kommunen ger en miljon för marknadsföring. Dessutom hyr man in sig i arenan för bland annat skolverksamhet för 4.5 miljoner kronor varje år.

Sundsvall 510 000

Mora 500 000

Kommunen hyr tider i arenan från klubben för 3.5 miljoner per år.

Ängelholm 500 000

Betalar även driftbidrag till två ishallar för 4 miljoner varje år

Oskarshamn 310 000

Södertälje 291 768

Kommunen har även driftkostnader för Axa center på nästan 9 miljoner kronor om året.

Ljungby 236 000

Tingsryd 222 000

Borås 160 000

Har betalat lika mycket de senaste tre åren.

Malmö 0

Ger bara bidrag till ungdomsverksamheten.

Uppsala 0

Klubben får enligt kommunen inget individuellt bidrag. Däremot finns det 600 000 som fördelas på tio elitklubbar i kommunen.

Karlskoga 0

Betalar inte full hyra för ishallen. Kommunen avlönar även personal i ishallen inför matcher och träningar.

Västerås 0

Får ungdomsstöd och dessutom är hallhyran subventionerad. Klubben får del av namnrättigheter från ABB arena men oklart hur mycket då det inte är kommunen som sköter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista