Uppsala

Åtalad för SD-attack i rätten

1:39 min

I Uppsala tingsrätt har i dag rättegång hållits mot den Uppsalabo som står åtalad för att i våras ha attackerat och sparkat två Sverigedemokrater som delade ut flygblad på gågatan i Uppsala.

De båda Sverigedemokraterna berättade i rätten om hur den 23-årige Uppsalabon kom emot dem, försökte slita flygbladen ur deras händer och sparkade en av dem på benet och knuffade omkull den andre och utdelade en spark mot hans rygg.

23-åringen själv erkände en spark men förnekade allt det övriga. Han sa att han vid den tidpunkten var med i en antirasistisk rörelse och att han strax före hade fått ett meddelande vis en sms-lista om att Sverigedemokraterna befann sig på gågatan. Men han hävdade att han inte var där i syfte att använda våld, utan att han råkade i panik när han kände sig angripen och att han därför riktade en spark för att ta sig därifrån.

23-åringen greps sen av en polisman som vid tillfället var ledig och satt och fikade på uteserveringen vid St Per och som såg att det uppstod bråk. Rättegången kommer att fortsätta vid ett senare tillfälle eftersom en person som skulle vittna inte dök upp.

De två Sverigedemokraterna hade under rättegången stöd från partikamrater från både lokal nivå och riksnivå. Sverigedemokraternas riksdagsman Erik Almkvist fanns på plats i Uppsala tingsrätt.

– Jag har själv varit utsatt för hot och våld och jag tycker det är viktigt att vi stöttar varandra i det, säger han.