kampsportgala på fyrishov

"Förskräckligt att en sån sport kan tillåtas"

1:05 min

Kampsporten MMA där det är tillåtet att slå och sparka också på en liggande motståndare borde förbjudas. Det skriver läkare och företrädare för Hjärnfonden i en debattartikel i dag inför kvällens kampsportsgala i Uppsala.

-- Får man ett slag i huvet så är ju det inte bra, säger Perry Segerqvist som arrangerar kampsportsgalan.

I kampsporten MMA (Mixed martial arts) är både sparkar och slag mot huvudet tillåtet - och man har inte hjälm. Det är också tillåtet att slå och sparka när motståndaren blir liggande på marken.

Det här borde inte tillåtas, skriver läkare och företrädare för Hjärnfonden i en debattartikel i dag.

– Det är förskräckligt att en sån sport kan tillåtas och stödjas av Riksidrottsförbundet, säger hjärnskadeforskaren Niklas Marklund på Akademiska sjukhuset som är en av de fyra som ligger bakom debattartikeln som är publicerad i Upsala Nya Tidning.

– Om en vältränad människa slår allt vad den orkar mot en oskyddad motståndare - då är det självklart att det uppstår hjärnskador. På lång sikt ger det sämre minne, balans och en ganska grav störning på hjärnfunktionen, säger Niklas Marklund.

I kväll är det en kampsportgala i Uppsala där en match i MMA är ett stort dragplåster. Perry Segerqvist som arrangerar galan säger så här om riskerna:

– Det är nåt som deltagarna har tränat och förberett sig för. Musklerna har stärkts, man är van, man vet vad man ger sig in på. Därför är risken för skador väldigt små. I MMA handlar det om markkamp också - så det kan bli låsningar precis som i judo. Det är så mycket mer än bara slag mot huvudet, säger Perry Segerqvist.