Uppland

Vårdförsäljning viktigt för Akademiska

2:06 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala är det universitetssjukhus som säljer mest vård i landet, och det ökar för varje år. I dagsläget kommer drygt en fjärdedel av sjukhusets intäkter från vård som de säljer till andra landsting. Vad tycker du om Akademiska sjukhusets försäljning av vård? Kommentera här!

Det är en förutsättning för sjukhusets överlevnad att det kommer patienter från andra delar av landet hit. En av dem är Bertil Hansson som brutit bäckenbenet.

– När jag såg de där bilderna så kunde jag inte fatta hur de skulle få till det, det var snett och vint alltihopa.

Bertil Hansson bor i Gustafs i Dalarna. Han ramlade på jobbet och föll så illa att bäckenbenet gick sönder. Det hände på en lördag i början på oktober och han åkte till akuten i Falun.

– När jag låg i röntgen så frågade jag om det var småsprickor, då fnös de bara. Det var lite mer än så.

Bertils fraktur var så allvarlig att det krävdes operation och en vecka efter olyckan blev han opererad i Uppsala och fick åka hem några dagar senare.

Ortopedkliniken på Akademiska, där Bertil opererades, tar emot 50-70 patienter med bäckenfrakturer varje år och är en av de avdelningar som säljer mest så kallad utomlänsvård.

Det handlar alltså om att andra landsting betalar för att skicka sina patienter hit för att de ska få vård, oftast högspecialiserad vård. En tredjedel av Akademiska sjukhusets intäkter kommer från utomlänsvård och det är en förutsättning för att sjukhusets ekonomi ska gå ihop. Sjukhusets kostym är för stor för det egna länet kan man säga.

Förra året sålde Akademiska vård för 1, 7 miljarder kronor och det är en siffra som sakta ökat under de senaste åren. Framförallt säljs vård till de landsting som finns i regionen och man skriver femårsavtal.

Förra gången det skrevs avtal var 2009 och då valde Sörmland och Västmanland att köpa en del av sin vård från Stockholm istället. Och det fick vissa effekter säger Karolina Sidwall som är marknadschef på sjukhuset.

– På verksamhetsnivå påverkade det vissa avdelningar mer än andra. Vad jag vet har de inte tvingats dra ner med de här fått göra omprioriteringar.

Finns det en oro för att till exempel Sörmland och Västmanland ska köpa ännu mera vård från Stockholm nästa gång det ska skrivas avtal, om tre år?

– Vi kan inte sitta still i båten och luta oss tillbaka. Vi kan inte tro att det kommer att fortsätta för alltid, vi måste förbereda oss på olika situationer, säger Karolina Sidwall.