Polisen hoppas på åtal

1:36 min

I dag planerar åklagarna att väcka åtal mot de män som misstänks för utpressning mot krogen Lingon i Uppsala. Några av dem misstänks också för både mordbrand och bombhot mot krogen.

Polisen är spända på om bevisningen räcker för en fällande dom framöver i Uppsala tingsrätt, säger Uppsalapolisens Christer Nordström:
– Vi är övertygade om att vi kommer att få se en ökning av den här typen av brott; olika former av utpressning. Därför är det så värdefullt att se vad resultatet av det här blir, säger han.

I början av augusti ska krogen enligt polisutredningen ha utsatts för utpressningsförsök å när ägarna inte betalade anlades en brasa med hjälp av möbler på krogens uteservering som till stor del förstördes i branden.

Efter nån vecka började polisen gripa misstänkta. Kort därpå bombhotades krogen Lingon med en bombladdning som visade sig vara opaterad.

Nu väcks åtal mot kanske ett tiotal män från 18-årsåldern och uppåt som polisen misstänker ligger bakom utpressningen, flera av dem har suttit häktade sen i augusti. Några av dem misstänks också för utpressning mot gymnasieungdomar.

Eftersom polisen haft svårt att få de misstänkta att erkänna något - hoppas de på att målsägarnas berättelser å den tekniska bevsiningen håller:
– Vi har i flera fall att göra med personer som är fåordiga så polisen måste jobba oerhört effektivt för att få fram bevisning som håller i domstol.