Krävde en halv miljon

1:40 min

I dag åtalades fem personer för utpressningsförsök mot restaurang Lingon i Uppsala. De som pressade restaurangen på pengar ska enligt åklagaren ha hotat en av ägarnas familj och krävt en halv miljon kronor.

– De hotade delägaren och hans familj. Om han inte betalade skulle det bli konsekvenser, säger åklagaren Elin Blank.

Utpressarna ska enligt åtalet ha visat en lista med namnen på restaurangägarens familj - och krävde 30.000 kronor. De fick inga pengar - sen brann det på uteserveringen.

Fem dagar senare ska utpressarna ha krävt en halv miljon kronor. Skulden skulle dessutom öka med hundratusen kronor per dag. Men utpressarna fick inga pengar då heller - utan greps och häktades i stället.

En av de fyra misstänkta utpressarna lyckades smuggla med sig en mobiltelefon. Från arresten så ska han enligt åklagaren ha ringt och SMS-at till den femte person som placerade ut sprängmedel utanför restaurangen.

– Uttyckligen skrev han ungefär: "gå och knulla Lingon". Vi menar att sprängladdningen som placerades ut är en direkt följd av hans uppmaning, säger åklagaren Elin Blank.

Polisen lät medvetet mannen behålla sin insmugglade telefon i arresten ett par dagar. Syftet var att telefonavlyssna honom för att stärka bevisningen.

På sprängdegen utanför restaurangen fanns också ett meddelande där det stod: "tänk på ditt liv - nästa gång smäller det". De fem som är åtalade för utpressningsförsöken nekar till det. Rättegången inleds på fredag i nästa vecka.