Uppland

"Akademiska dåligt på samarbete"

1:59 min

Uppsala och Stockholm sämre på att samarbeta inom sjukvården än man är i andra regioner i Sverige. Akademiska sjukhuset i Uppsala måste samarbeta mer med Karolinska sjukhuset i Stockholm för att få fler patienter från andra håll i landet, annars kommer man inte klara sig i framtiden. Det säger Jan Andersson som är prorektor på Karolinska institutet.

– Jag tycker det är för mycket konkurrens och för lite tänk på att hjälpas åt. Vi kommer inte mäkta med att bygga ut vår infrastruktur och hänga med i ett internationellt perspektiv, säger han.

Även Uppsala läns moderate lanstingsråd Erik Weiman tror att de båda sjukhusen har svårt att klara sig om man inte blir bättre på att hjälpas åt.

– Om inte Uppsala och Stockholm regionen tillsammans kan ta den här globala matchen då tror jag att både Akademiska och Karolinska kan få problem i framtiden.

Alla vi talat med tycker att Akademiska och Karolinska måste samordna sina krafter för att få fler patienter från andra delar av landet i framtiden

Det handlar bland annat om att få så kallad rikssjukvård som är då ett eller två landsting får tillstånd av Socialstyrelsen att ensamma bedriva viss en typ av högspecialiserad vård.

Enligt Jan Andersson på Karolinska institutet får Skåne och Västra Götaland idag fler sådana uppdrag än Stockholm och Uppsala. Och det är för att de är bättre på att samarbeta inom sina regioner.

– Ta t.ex hjärttransplantaioner, det är nu Lund och Göteborg som gör det. Uppsala Och Stockholm skulle säkert ha kunnat få det om man hade hjälpts åt. Istället går man in och ansöker varför sig och splittrar sig.

Karolina Sidwall som är marknadschef på Akademiska sjukhuset tror att det finns flera förklaringar till att samarbetet inte fungerar perfekt idag. Och hon tror att det kan finnas prestige mellan sjukhusen.

– Det är mycket möjligt att det kan finnas en hel del prestige.

Erik Weiman (M) landstingsstyrelsens ordförande säger att det pågår samtal mellan politiker i Stockholm och Uppsala i frågan men att sånt här det tar tid.

Kommer du bjuda upp Stockholmspolitikerna nu då?

– Den dansen pågår redan men ibland kanske det är en slowfox där man kan skruva upp tempoknappen lite.