Bristande brandskydd hos Uppsalahem

2:29 min

Det var brister i brandskyddet som gjorde att en brand i somras i Uppsalahems bostadsområde i Slavsta i östra Uppsala kunde sprida sig från en lägenhet till en annan. Det visar brandutredningen som nu är klar. De boende i området, som tidigare talat om hela bostadsområdet som ett fuskbygge, tycker nu att de fått sina farhågor bekräftade.

– Det här visar ju väldigt klart att det är ett fuskbygge, säger Liv Thellander som är en av de boende i Slavsta.

Egentligen var det en liten brand som uppstod den här kvällen, en brand vid en spis. Och brandförsvaret kom snabbt på plats, släckte och åkte därifrån. Men senare under kvällen upptäckte en förbipasserande rökutveckling, och det visade sig att branden spridit sig till golvet på lägenheten ovanför. Brandförsvarets utredning visar nu att det inte fanns något fungerande brandskydd i ventilationsschaktet ovanför spisen där det brann, och samma fel har visat sig finnas i flera lägenheter. Brandingenjören Elisabeth Samuelsson har gjort utredningen.

Var det bara trä?

– Ja, den här imkanalen av plåt låg mot trädelar, och så får det inte vara, säger Elisabeth Samuelsson.

Vad hade hänt om inte glödbranden hade upptäckts så pass tidigt?

– Det hade kunnat bli en stor brand, en totalskada på fastigheten.

Brandutredningen visar också att den brandkonsult som vid bygget av fastigheten 2004 intygade att brandskyddskraven var uppfyllda, personligen aldrig besiktigat ventilationsschakten i köken, utan på den punkten helt gått på uppgifter från byggbolaget. Brandkonsulten är anställd på Uppsalaförtaget Bjerking AB, som har avböjt att kommentera saken. Men i samtal med Upplandsnytt har konsulten sagt att mycket av brandskyddet i Sverige bygger på egenkontroller från byggbolagen själva, i det här fallet handlar det om Veidekke AB.

– Att han säger att mycket går på egenkontroller, då har inte de gjort en koll. Så hur många såna byggnader finns det i Sverige som det inte gjorts en direkt koll på? Det här är ju en stor skandal!, säger Liv Thellander i Slavsta.

Uppsalahems VD Mikael Rådegård säger att han just nu inte vill ta ställning till vem av Bjerking eller byggbolaget Veidekke som är ansvarigt för felen.

– Jag ser det här som synnerligen allvarligt, och vi kommer i slutet av veckan att kontakta våra advokater för att diskutera vilka åtgärder vi ska vidta, säger Mikael Rådegård.

Kan det bli fråga om en polisanmälan?

– Jag utesluter inget för dagen.

Men på byggbolaget Veidekke slår kommunikationschefen Max Ney tillbaka och menar att ansvaret faller på Bjerking och Uppsalahem:

– Det är klart att bostäderna ska vara brandsäkra, därför är det konstigt att ansvariga har godkänt vår leverans. Vi kan ju inte utföra brandsäkerhetsexpertens jobb. Och slutligen är det ju vår kund som godkänner att vi levererar det de har beställt, säger Max Ney på Veidekke.

Uppsalahem i det här fallet?

– Ja.