Uppland

Nya sjukhusdirektören vill samarbeta

1:43 min

Akademiska sjukhusets nya sjukhusdirektör Lennart Persson vill förbättra samarbetet med Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Men inte på bekostnad av Akademiska sjukhuset status.

– Ett samarbete får ju ur vårt perspektiv inte leda till att vård går över till någon annan och att vi förlorar arbetstillfällen och därmed möjligheten att utveckla den andra delen i ett universitets sjukhus nämligen forskningsdelen, säger Lennart Persson.

Så det är det man är rädd för?

– Ja, det hänger ihop och det gör frågan komplicerad.

Var är det samarbetet inte fungerar fullt ut just nu?

– En faktor som försvårat för oss är att när det gäller rikssjukvård så måste alla landsting uppträda var för sig genom det regelverk som finns. Man skulle kunna tänka sig att Akademiska och Karolinska i vissa sammanhang skulle kunna söka rikssjukvård tillsammans.

Flera personer som Upplandsnytt pratat med menar att Akademiska sjukhuset måste samarbeta med Karolinska sjukhuset i Stockholm i framtiden för att klara sig i konkurrensen om patienter och den högspecialiserade vården.

Den nya sjukhusdirektören Lennart Persson kommer senast från ett jobb som förvaltningschef i Stockholms läns landsting och borde på så vis vara perfekt för att bygga broar mellan de två sjukhusdrakarna.

– Jag hoppas vi kan samarbeta bättre och jag ska träffa sjukhusdirektören för Karolinska om några veckor och prata om det, säger han.