Hett möte i Slavsta

2:19 min

Det var stundtals heta känslor när boende i Slavsta i östra Uppsala på tisdagskvällen mötte representanter från Uppsalahem som informerade om vilka åtgärder bostadsföretaget tänker vidta med anledning av de brister i brandskyddet som upptäckts i bostäder i området. Bor du i Slavsta, eller har du varit med om något liknande? Gör din röst hörd här!

- Jag tror att vi är mest bitska och förbannade på att ingen har trott oss. Vi har, några av oss, bott här ända sen bygget blev klart, och vi har från första början påtalat att detta är ett fuskbygge, säger en boende.

En annan säger:
- Nu kommer det ju fram den ena saken efter den andra, och nu är det så många saker som ni verkligen borde ta tag i, även bortsett från brandskyddet.

Ytterligare en hyresgäst säger:
- Det tar ibland ett år utan att något blir gjort när man gör en felanmälan. Det har hänt mig flera gånger.

En annan hyresgäst tillägger:
- Jag såg också i brandutredningen att brandvarnarna sitter på fel ställen i bostäderna. Det borde ni kanske också ta och kolla så att de sitter rätt!

En av hyresgästerna:
- Det är skit, och det är vi som få betala för skiten! Och då vill vi faktiskt få lite respekt och att man inte sitter och hånflinar åt oss!

- Det är ingen som sitter och hånflinar, försäkrar en av Uppsalahems representanter.

De upprörda hyresgästerna tog också upp det som framkommer i brandutredningen om att den utomstående brandkonsult som intygade att brandskyddet var fullgott  efter att bostäderna byggts inte besiktigade brandskyddet mellan lägenheterna på plats utan helt gick på byggbolagets dokument när han skrev under intyget. Och bland de boende så hade man försökt att få konsulten att vara med på mötet i går kväll.
- Jag ringde honom och ville att han skulle komma hit. Då hade han pratat med Uppsalahem och ni hade sagt att han inte skulle komma hit.

- Nej, så var det inte, säger Anders Juremalm på Uppsalahem. Han frågade om han skulle komma hit, och jag sa att han fick göra som han ville, men att vi i kväll skulle prata om framtida åtgärder, det är det vi ska prata om.

- Men då är det antingen du eller han som ljuger. För han sa till mig att Uppsalahem hade sagt till honom att inte komma hit.

Uppsalahem lovade vid mötet att brandskyddet nu ska kontrolleras i hela bostadsområdet i Slavsta. Och till slut lovade projektledaren för byggen på Uppsalahem Anders Juremalm också att besöka hyresgästerna i deras hem för att ta reda på alla fel som påtalats:
- Jag går till var och en och ni talar om vad ni har för problem så tar vi hit någon som åtgärdar de sakerna.

Efteråt var hyresgästerna ganska nöjda:
- Vi får kanske tacka medierna för att det blev så bra som det blev. Annars hade väl svaren kanske varit annorlunda, men jag tycker att vi fick en del bra svar.