enköping

Domar om skolbrand överklagas

Åklagaren: "Avsikten var att det skulle brinna"
1:00 min

Tingsrättsdomen där Enköpingsungdomar friades från anklagelserna om att ha tänt eld på Medborgarhuset och på Västerledsskolan kommer att överklagas av åklagaren.

Det var ett gäng killar som fälldes för flera olika brott. Fyra av dem fälldes för  att ha stulit på Medborgarhuset, 20 juni i somras, samma natt som det brann. Men rätten menade att det inte går att utesluta att någon annan anlade branden.

En av killarna fälldes också för att ha tänkt eld på en bil som ställts invid Västerledsskolan. men tingsrätten anser inte att det är klart att han insåg att skolan skulle börja brinna. Det här är åklagaren skeptisk till som alltså överklagar domen.

– Man får fråga sig varför personen har ställt bilen nästan kloss-i-kloss med Västerledsskolan. Och varför har han tänt på en bil just där. Personen är dömd för brott riktade mot rektorn tidigare och det fanns motsättningar mellan dem. Det finns alltså motiv för att tända eld på Västerledsskolan, säger åklagaren Joachim Gyllencreutz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".