Foto: Nina Varumo/SvD/SCANPIX
Uppland

Mer behöver göras för jämlikhet i vården

"Det finns stora skillnader i dödlighet"
1:48 min

Trots att en mängd forskningsrapporter visar att vården inte är jämlik görs det inte nog åt det. Det tycker Ingrid Schmidt som jobbar på Socialstyrelsen, där man nyligen sammanställt de rapporter som finns på området.

– Jag tycker nog att vi vet tillräckligt för att ta konsekvenserna av det. Så länge vi ser att det finns relativa stora skillnader i dödlighet mellan olika grupper i befolkningen så är det kanske inte nog. Vi tycker att man behöver fokusera mer på det, säger Ingrid Schmidt på Socialstyrelsen

En mängd rapporter visar att det finns skillnader i hur patienter behandlas i Sverige. Det handlar om att man bemöts och tas på allvar utifrån vilken utbildning man har, hur mycket man tjänar eller varifrån man kommer.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om att de som bor i mer välbärgade delar av Uppsala har tillgång till flera vårdcentraler i sin stadsdel medan de som bor i Gottsunda bara har en vårdcentral i sitt närområde.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Uppsala län, Niklas Rommel, säger att det från landstingets håll jobbar en del med de här frågorna, det finns till exempel en likabehandlingsplan och jämställdhetsplan. Men de kan göra mer.

– Det finns alltid mer att göra, säger Niklas Rommel.

Hur prioriterad är just den här frågan? 

– Det är väl ganska prioriterat tycker jag. Vi har tydligt skrivit in i landstingplanen att ytterligare utveckla en jämlik hälso- och sjukvård, säger Niklas Rommel, enhetschef på hälso- och sjukvårdsavdelningen i Uppsala läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".