Socialminister Göran Hägglund. Foto:Julia Kauta Kouyate/SR Uppland.

"Sjukhusen kan ge varandra draghjälp"

"Vi lägger ner för mycket möda på vem som ska vara huvudman"
1:42 min

Lägg ner landstingen - ja, det var ett av förslagen från de lyssnare som ringde in till ett telefonväkteri med socialminister Göran Hägglund, som samsänts i eftermiddag mellan P4 Uppland och tre andra lokalradiokanaler. Det var lyssnaren Stefan som tyckte att landstingen ibland kan vara ett hinder för en bra vård:

– Ja, jag tycker väl litegrann att det är dags att skrota landstinget. För jag hör ju en massa exempel på att kommunikationen inte fungerar och du får inte den vård du behöver för att du bor i ett vist landsting och så vidare, och det är just den här orättvisan mellan olika landsting också som råder, säger lyssnaren Stefan.
– Jag tror att vi lägger ner alldeles för mycket möda på vem som ska vara huvudman för olika verksamheter, och så får vi en dragkamp om det. Jag tror att det är bättre att fokusera på att få det att fungera så bra som det bara går. De här huvudmannadiskussionerna är rätt improduktiva, svarar Göran Hägglund.

Under telefonväkteriet kommenterade Göran Hägglund också de synpunker som framkommit bland annat i rapporteringen i Upplandsnytt den senaste tiden om att Akademiska sjukhuset och Karolinska kanske inte borde konkurrera så mycket som i dag utan samarbeta mer för att på det sättet få mer av den högspecialiserade vården.
– I Stockholmsområdet och i Mälardalen där vi vet att det bor väldigt många personer är det ju möjligt att man skulle kunna vara mer framgångsrika att få mer verksamhet här, om det var så att man gav draghjälp åt varandra.

Men samtidigt slog Göran Hägglund också ett slag för konkurrensen inom sjukvården:
– Får jag berätta en sak som jag tycker är väldigt bra; vi mäter resultat i vården. Hur det ser ut i Ystad, hur det ser ut i Skinnskatteberg och så vidare. Och då kan vissa se att oj vi ligger jättelångt ner och tänka: Hur gör dom som lyckas bäst i Sverige? Vad kan vi lära av dem ? Så att man får en tävling här för ingen vill ligga längst ner i tabellen, säger Göran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".