Ungdomar vill inte gå hem

"Man vill inte bli bortschasad"
2:29 min

Ett 60-tal Uppsalaungdomar driver omkring på Forumtorget och gatorna i centrum på sena kvällar. De körs bort från ställe till ställe och riskerar hamna i olika problem. Många av dem vill inte gå hem.

– Man vill kunna vara någonstans utan att bli bortschasad. Senast i går blev några av oss bortschasade precis utanför Forum, då kom vakten och sa åt oss att gå därifrån. Det är liksom inte första gången och det kommer inte att bli sista gången heller på ett tag, När vi frågar var ska man vara, då får man svaret att ni får gå till stationen. Kul att vara på stationen, säger ungdomarna.

Ulf Lundgren, biträdande chef för närpolisen ser det här som ett problem.

– Det är klart, det kan anses som ett problem att många ungdomar som samlas på Forumtorget. Där finns både vanliga ungdomar och andra ungdomar som håller på med kriminellt verksamhet, personrån, misshandel, det förekommer överlåtelse av narkotika och alkohol. Det är inte bra som det ser ut, säger Ulf Lundgren.

Bakom de här problemen finns andra problem. Många av ungdomarna har det så svårt hemma att de inte vill gå hem, enligt Daniel Westerlund från kyrkosamarbete Pannkakskyrkan. Och han säger att flera av ungdomarna utsatts för sexuella övergrepp en del t.o.m. hemma.

– Jag vet några killar som slås med sina föräldrar, fysiskt. Ungdomar som blir utskickade, föräldrarna vill inte att de ska bo hemma och de är bara 14-15 år, säger Daniel Westerlund.

Han har engagerat sig och vill hjälpa ungdomarna genom att i ett första steg öppna en ny ungdomsgård där de kan känna sig trygga. Men enligt Jennie Lindberg på Uppsala kommun finns det fyra fritidsgårdar i centrum- och det behövs inte flera.

– Fritidsgårdarna inne i stan, de flesta har öppet till 22 på vardagkvällar och till midnatt på helgen. Det är ju väldigt bra öppettider. Efter 22 bör skolungdomar hålla sig hemma. Det är jättesynd att de här barnen känner att de inte kan gå hem, så ska det absolut inte vara. Och om vi pratar just om dem här ungdomarna som finns vid Forumtorget, så vet jag att socialtjänsten har varit i kontakt med dem. 

Ulf Lundgren, biträdande chef för närpolisen håller med henne och anser att föräldrarna måste ta mer ansvar.

– Föräldrar som vet att deras barn och ungdomar åker buss och stannar i stan, bör se till att de åker hem istället för att hänga på Forumtorget och på McDonalds till exempel, tycker han.

Walid Al-Mekdadi
walid.al-mekdadi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".