1 av 2
Maj-Britt Nilsson går i väntans tider för att få operera knät för artros. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
2 av 2
Katarina Lönn på Akademiska. Foto: Martin Hult/SR.
Uppland

Långa köer till operation

"Väntetiderna är helt förskräckliga"
1:58 min

Uppsala är ett av de landsting som just nu har de allra längsta operationsköerna. Patienter som behöver en ryggoperation får vänta i ett och ett halvt år. Vad tycker du om kötiderna? Kommentera!

Maj-Britt Nilsson är en av de som väntar på en knäoperation. Beskedet hon fick var en väntetid på åtta månader.

– Det tycker jag inte om. Vårdgarantin sköter de inte som de ska, säger hon.

Vårdgarantin säger att man inte ska behöva vänta mer än tre månader på en operation. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala får de som ska få en höft- eller knäprotes inopererad vänta i sex månader. Det är de planerade operationer som har kortast väntetid.

Den som behöver operera foten på Akademiska får vänta i ett år. Och den som ska göra en ryggoperation för till exempel diskbråck får vänta i ett och ett halvt år.

Uppsala har i år varit ett av de landsting som är allra sämst på att uppfylla vårdgarantin.

– Väntetiderna är helt förskräckliga. Vi trivs inte med det, vi blir ledsna av det. Vi kan inte ta hand om patienter på det sätt vi skulle vilja, säger Katarina Lönn som är verksamhetschef på ortopeden.

En orsak till att operationsköerna har blivit så långa är att det har saknats operationssalar det senaste halvåret. Två nya operationssalar som skulle ta över när kortvårdskirurgin på Samariterhemmet las ner blev inte klara i tid. Dessutom har centraloperationen renoverats, och det har saknats operationssköterskor.

Men den sjunde november ska två nya operatiosalar öppna. Det ska då också anställas mer personal - till exempel operations- och narkossköterskor som det har varit brist på.

Operationssalarna ska dessutom användas fler timmar per dygn än i dag. Katarina Lönn räknar med att det kommer långsamt bli bättre.

– Snabbt kommer det inte hända. Om det går som vi tror så kan det till våren 2013 kännas att det har hänt nåt. Men det kommer under tiden med små steg förbättras, säger hon.

Men det är en smärtfull väntan för många av dem som nu köar.

– På ortopeden så opererar vi oftast för att lindra smärta. Alla drabbas ju av lång väntan, säger ortopedchefen Katarina Lönn.

Men att det långsamt ska bli bättre hjälper inte Maj-Britt Nilsson, som just nu väntar på en knäoperation för artros:

– Man får gå och ha värk och äta tabletter hela tiden. Man kan inte sova på nätterna. Det är faktiskt jättejobbigt, säger Maj-Britt Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".