östhammar

Erotisk dans i protest

"Jag kan inte acceptera att den här personen är kvar här"
1:52 min

Det råder delade meningar om vad som fick en anställd i skolbespisningen på Frösåkersskolan i Östhammar att börja dansa erotisk dans igår. Det var efter att klagomål strömmat in från elever och skolpersonal om att den mat som serverades inte höll måttet som den köksanställda ska ha tagit av sig förklädet och dansat mot en pelare.

– Det kan ju vara så att hon tänkte att medan eleverna står här och väntar att hon skulle underhålla dem.

– Min tolkning av den här händelsen är att det är stora brister i arbetsmiljön och att det finns underliggande problematik som man behöver ta tag i.

Åsa Lindstrand som är förälder till en elev som äter på Frösåkersskolan och skolans rektor Per Rostgaard Evald har olika svar på vad som kan ha fått den köksanställda kvinnan att börja dansa. Åsa Lindstrand tycker att det är trist att det skulle behöva gå så långt som till erotisk dans- men är ändå glad att problemen kring maten på skolan nu kommer upp på agendan. Bland annat har Östhammars kommunchef Peter Nyberg nu bjudit in till samrådsmöte om maten med anledning av det inträffade.

Rektor Per Rostgaard Evald säger att han inte ansvar för skolköket men att han inte vill se att kvinnan jobbar kvar på skolan.
– Det jag har sagt det är att jag kan inte acceptera att den här personen är kvar här, säger han.

Hur ställer du dig till att den här dansen skulle kunna vara en konsekvens av andra underliggande problem?
– Ja där måste jag säga såhär att oavsett de bakomliggande orsakerna så kan jag aldrig acceptera att eleverna här på skolan blir utsatta för en erotsik dans, säger Per Rostgaard Evald.

Fackförbundet Kommunal har kontaktats och kommer att träffa arbetsgivaren i nästa vecka för att starta en utredning kring vad som ligger bakom det inträffade. Även företagshälsovården har kopplats in.

Teknikchefen Anila Bexelius som ansvarar för köket vill inte kommentera det som hänt, men säger att hon tar det på stort allvar. Och föräldern Åsa Lindstrand vet vad hon vill att skolan ska göra:
– Framförallt ska de se över arbetsmiljön för matsalspersonalen och sen se till att de har en sådan kompetens att maten blir bra, varje dag, säger Åsa Lindstrand.

Kökschefen och den personal i köket på Frösåkersskolan som Upplandsnytt varit i kontakt med vill inte kommentera det som hänt.

Klara Klintbo Skilje
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".