Risk för översvämningar i Uppsala

"Inom det här utbredningsområdet bor mycket folk"
0:35 min

Uppsala är en av de kommuner som kan drabbas av framtida översvämningar. Det visar en undersökning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort. Barbro Näslund Landenmark är expert på naturolyckor:

- Inom det här utbrednings området för vattnet bor mycket folk, och jobbar många människor. Vi har en del miljöfarligt verksamheter, det finns kulturarv. 

- Rent konkret, vad är det som ska svämma över? Är det fyrisån eller?

- Ja! det är Fyrisån. 

- Är det så att ni på myndigheten för samhällsskydd och beredskap räknar med mer översvämningar i framtiden?

- I vissa områden i Sverige så tyder de här nya klimat beräkningarna på att det kan bli mer nederbörd så att vi får större problem av sjöarna och vattendragen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekar ut 14 kommuner med särskilt stor risk för översvämningar. Nu ska det göras planer för hur riskerna ska hanteras. De 14 kommunerna är Kristianstad, Göteborg, Jönköping, Lidköping, Karlstad, Arvika, Örebro, Köping, Västerås, Stockholm, Uppsala, Falun, Vansbro och Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".