1 av 2
Akademiska riskerat att bli förbisprunget menar Börje Wennberg (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Börje Wennberg (S). Foto: Johan Wahlgren.
Uppland

"Stora risker för Uppsala"

Wennberg (S): "Uppenbara risker..."
1:28 min

Landstingen i Västmanland, Sörmland och Örebro har signalerat att de är redo att bilda en region utan Uppsala, om inte Uppsala snabbar på med ett beslut.

Socialdemokratiske oppositionslandstingsrådet Börje Wennberg ser stora risker med att Uppsala stängs ute.

– Skulle den här regionen bildas utan oss, då är det ganska självklart att de i första hand tittar på Universitetssjukhuset i Örebro som vårdgivare till högspecialiserad vård. Man tittar naturligtvis först på det egna. Så jag ser ett uppenbart riskmoment för den långsiktiga utvecklingen för Akademiska sjukhuset, säger Börje Wennberg.

Socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg är positiv till att bilda region med Västmanland, Sörmland och Örebro.

Men det är bråttom menar han. Om en region ska kunna bildas efter nästa val måste en ansökan lämnas till regeringen i januari nästa år och då måste landstinget fatta ett beslut snart.

Men landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman är inte av samma åsikt.

– En sådan här viktig fråga måste man överväga väldigt noga innan man tar ställning. Innan vi kan ge ett svar på den här frågan så måste vi faktiskt pröva innebörden i en sådan här ansökan ganska ordentligt, säger Erik Weiman.

Men vad händer om ni stängs ute ur samarbetet?

– Det kan jag inte svara på eftersom jag överhuvud taget inte vet vilka resonemang som ligger till grund för det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".