UPPSALA

Årets kortfilmer korade

Igår korades vinnarna i årets upplaga av Uppsala internationella kortfilmfestival. Priset Uppsala Grand Prix och prissumman på 25 000 kronor tilldelades den finska regissören Elina Talvensaari. Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne på 50 000 kronor gick till Fransk-Belgiska Rachel Lang.

INTERNATIONELLA TÄVLINGSSEKTIONEN
Jury: Werner Borkes, Andrea Reuter, Hanna Sohlberg, Ada Solomon, Miguel Valverde.

Uppsala Grand Prix
Uppsala Filmkaja samt prissumman 25 000 kr.
Miten marjoja poimitaan av Elina Talvensaari, Finland.

– Globaliseringens invasion på heliga platser skildras på ett finkänsligt sätt och med fantastisk visuell poesi. Uppsala Grand Prix tilldelas Miten marjoja poimitaan av Elina Talvensaari.

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne
50 000 kr och ett konstverk av konstnären Jin Jiang delas ut av Kulturnämnden i Uppsala kommun. Det går till en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.
Les navets blancs empêchent de dormir/White turnips make it hard to sleep av Rachel Lang, Frankrike/Belgien.

– Med modet att exponera skörheten hos en stark karaktär och spegla sorgen av att släppa taget, porträtterar regissören verkligheten i en relation med ett passerat bästföredatum. Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne går till Les navets blancs empêchent de dormir av Rachel Lang.

Hedersomnämnanden

Brandt Rhapsodie/Brandt Rhapsody av François Avril, Morrigane Boyer, Thibaud Clergue, Paolo Didier, Ren-Hsien Hsu, Tristan Ménard, Lucas Morandi, William Ohanessian, Lucas Veber, Frankrike.

– Juryn blev rörd och imponerad av hur till synes alldagliga meddelanden i separata bilder kan skildra historien om ett helt liv tillsammans. Ett hedersomnämnande går till Brandt Rhapsodie.

 Skallaman/Baldguy av Maria Bock, Norge.

– Vi skrattar och gråter och kan inte sluta sjunga ”Skallamann”.

Publikens pris
The external world av David OReilly, Tyskland.

SVENSKA TÄVLINGSSEKTIONEN
Jury: Mirja Hildbrand, Roger Wilson, Reinhard W Wolf.

Bästa svenska kortfilm 2011
Uppsala Filmkaja och 50 000 kr från Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis.
No sex just understand av Mariken Halle

– Vinnaren lyckas kombinera det korta formatets styrkor i en tät och välspelad film. Genrer, skådespeleri och ett intelligent manus förvaltas i en färdig film som fångar ambivalensen i våra sociala spel på ett pricksäkert och lekfullt sätt. 

Juryns specialpris till film med bästa foto
1 km 16 mm-film från Kodak och framkallning från stopp.
Myrlandet av Jonas Selberg Augustsén
foto Harry Tuvanen

– Till en film vars styrka ligger i det avskalade och samtidigt storslagna bildspråket vars tablåer lyckas fånga både människans litenhet och det vidunderliga landskapet.

Hedersomnämnanden

Banga inte av Fanni Metelius

– Imponerande och drivet berättat om kärlek och svek av en regissör vi hoppas se mycket mer av.

Stora scenen av Tova Mozard

– Originellt och självutlämnande i en film där regissören lyckas iscensätta det djupt privata så att det blir allmängiltigt.

Publikens pris
Tvillingen av Gustav Danielsson

KORTFILMFESTIVALEN UNG
Jury: Jakob Barrling Hermansson, Kajsa Olsson, Parsa Alinaghian, Moa Leijon, Nora Rios, Hannah Johnson, Nina Mustafa, Sara Sönnebo, Valter Bosund.

Uppsala Filmkaja för bästa barnfilm
The Lighthouse av Po Chou Chi Den, USA/Taiwan.

– Berörande film med passande musik, snyggt och annorlunda tecknad. En fin historia om familj, kärlek och om att växa upp. Vackert och sorgligt. Verkligen sevärd och passar för både vuxna och barn i olika åldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".