1 av 2
Strokepatienten Birgitta Lundin. Foto: Martin Hult/SR
2 av 2
Läkaren Erik Lundström. Foto: Martin Hult/SR
Uppland

Strokevården snabbare

Birgitta: ”Jag blev helt återställd”
2:11 min

De som får stroke har fått betydligt snabbare vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala jämfört med för ett par år sen. Tiden är avgörande om den som drabbas av en stroke ska få bestående hjärnskador eller inte.

En av de som fått snabb vård är 71-åriga Birgitta Lundin som fick en stroke för två månader sen. 36 minuter efter att ambulansen kom fram blev hon behandlad med propplösande medel.

– Jag blev helt återställd. Det gick väldigt fort över, säger hon.

Förlamning, talstörningar och personlighetsförändringar på grund av stroke kan undvikas om behandling sätts in snabbt.

För två år sen tog det nästan två timmar innan en strokepatient som kom in till akuten på Akademiska fick behandling. Nu har den tiden nästan halverats till en dryg timme, 67 minuter.

– Att behandlingstiden har halverats kan betyda att patienten blir helt återställd. Talet kan komma tillbaka och de behöver inte bli försvagade. Det är en dramatisk förbättring, säger läkaren Erik Lundström.

Det som har gjorts på Akademiska för att kapa tiderna är att ambulanser som kommer med misstänkta strokefall numera förvarnar om det. Då står ett jourteam från neorologen beredda vid ambulansingången.

Patienten undersöks snabbt. De som röntgar hjärnan är också beredda. Om det visar sig att det handlar om en blodpropp i hjärnan så ges en propplösande medicin så snabbt det går.

Det här går snabbare än förut, men Erik Lundström är ännu inte helt nöjd:

– Vi skulle kunna komma ner till en halvtimme, säger han.

För att kapa tiderna så skulle Erik Lundström vilja ha en hjärnröntgenapparat på akuten. Men för det finns det ännu inga pengar avsatta.

För Birgitta Lundin som fick en stroke tog det bara 36 minuter från ambulansinfarten till att hon blev behandlad, något som hon är glad för:

– Jag hade tur som fick medicinen snabbt. Det var väl det som gjorde det. Jag mår väldigt bra. Min syster fick en stroke förrut. Hon blev förlamad. Så jag hade tur, säger Birgitta Lundin som bor utanför Knutby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".