Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omvägar vid viaduktbyggen

Uppdaterat måndag 31 oktober 2011 kl 16.45
Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 15.55
"Att den blir stängd så länge låter jobbigt"
1:58 min
1 av 2
Övergången vid Sankt Persgatan. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Jenny Johansson, Trafikverket. Foto: August Bergkvist/SR

Från 2013 och tre år framåt kommer två stora viaduktbyggen pågå kring järnvägen i centrala Uppsala. Under arbetet kommer uppsalaborna tvingas till långa omvägar när passagerna vid Sankt Olofsgatan och Sankt Persgatan stängs av.

Sven Ekman, trafikplanerare på kommunen skulle vilja ha en tillfällig övergång vid Klostergatan under byggena. Men Trafikverket vill helst ha billigare lösningar.

-I det här fallet innebär ju det att huvuddelen av dom här 4.000-5.000 cyklisterna per dag och lika många gående kommer att söka sig till viadukten vid Vaksalagatan för att korsa järnvägen. Det betyder att vi får stora mängder oskyddade trafikanter i signalkorsningen vid Kungsgatan. Om vi skulle avgränsa Vaksalagatans körbana som en separat cykelbana så skulle vi få mycket långa köer där bilar och bussar skulle fastna, säger Sven Ekman.

I vinter kommer Trafikverket och kommunen starta planeringen av bygget. Av ekonomiska skäl vill Trafikverket helst slippa en provisorisk övergång.

-Vi har inte uteslutit några metoder än men det blir såklart bättre om man kan använda dom undergångar som finns, i alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv, säger projektledare Jenny Johansson på Trafikverket. 

Bland uppsalaborna är tankarna om bygget blandade.

-Det är inte bra för folket. Var ska man ta vägen, säger en man.

-Det blir ju lite stökigt just då, man det kommer bli bra sen framöver. Jag är lokförare. Det är en massa spårspring här. Det är bra för dom som bor i Uppsala framöver och bra för oss som är lokförare så inte vi behöver vara rädda att köra över någon, säger en annan man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".