Poliser anmäler inte kollegor som begår brott

Poliser är skyldiga att anmäla kollegor som begår brott i tjänsten men det är inte alla som följer lagen.

I en undersökning som Upplandsnytt gort tillsammans med programmet Front i P3, erkänner var tionde polis att de sett mellan fingrarna när en kollega begått olagliga handlingar - det gäller till exempel övervåld.

Lagen är glasklar. En polis som ser en kollega begå brott eller överträdelser i tjänsten ska anmäla detta. Lagen finns för att polisen som ska se till att vi andra följer lagen också själva gör det. Men det är inte alltid reglerna efterlevs. Vi skickade ut en enkät till poliser över hela landet. Nästan 300 svarade och av dem uppgav var tionde att de låtit bli att anmäla en kollega. Det var allt från trafikbrott till misshandel.

Skälen varierar. Staffan Yngve är ordförande i Polisstyrelsen i Uppsala län där man den senaste tiden jobbat hårt för att allmänhetens ska få större förtroende för polisen.

Forskaren Rolf Granér vid Karlstads universitet har i sin doktorsavhandling studerat poliskulturen i Sverige och han är inte förvånad över att poliser ser mellan fingarna. Han säger att det inom polisen finns en stark kultur av att skydda varandra.

Polisen Mikael Bennbom såg sin kollega slå en gripen man i arresten och valde att inte anmäla sin kollega, vilket han inte ångrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".