Ny kritik mot Swedish meats

Nu får slakteriet Swedish Meats i Uppsala kritik igen. Många veterinärer är kritiska mot hur kor hanteras strax före slakt där. En ko tillbringar ofta den sista tiden i livet i en trång bur. Men det är inte bara Swedish Meats, utan också andra storslakterier som kritiseras.

Enligt en rad veterinärer så är koburarna det sista stora djurskyddsproblemet på svenska slakterier. De så kallade Uddevallaburar byggdes i slutet av 80-talet av Slakteriförbundet i ett försök att lugna korna inför slakt, men veterinärkritiken var hård och koburarna förbjöds i högsta instans, Kammarrätten. Ändå har användningen precis som med hönsburarna fortsatt till vår tid, tack vare dispenser från jordbruksmyndigheterna.

På bondeägda Swedish Meats Uppsalaslakteri står korna bakom varandra i långa trånga avdelade tunnlar av stålrörsgaller där djuren kan se ut, men knappt röra sig. Produktionschef Kenny Thor medger att korna ofta står över natten och har det trångt

Veterinärernas kritikpunkter mot koburarna är många: korna står trångt och länge i främmande, bullrig miljö, de kan inte vända sig och knappt ligga ner och tillsynen är svårutförd.

Andra problem är att korna gödslar i varandras fodertråg, har svårt att nå vatten och fastnar med hornen i gallren. Korna tvingas också stå på spalt, en sorts betonggaller som är förbjudna i kostallar då det går inte att ströa på spalt.

Swedish Meats bekräftar att Uddevallaburar regelmässigt även nattetid används i alla slakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".