En dement kvinna skänkte bort en förmögenhet.

Höjd skatt i Tierp och Heby

Bengt-Olov Eriksson (S): ”Höjda kostnader i år”
1:33 min

Det blir höjd skatt med 40 öre i Tierps kommun nästa år -och också i Heby finns ett förslag om att höja skatten, med 49 öre.

Det är minskade skatteintäkter som ligger bakom skattehöjningen säger ordföranden i kommunstyrelsen i Tierp, Bengt-Olov Eriksson, socialdemokrat.

- Vi har dessutom en prognos på underskott i år och det gör att vi måsta ta till den här drastiska metoden. Sen räknar jag med att vi ska kunna sänka igen 2013 och 2014. säger Bengt-Olov Eriksson (S).

Vad ska pengarna gå till?

- Både individ- och familjeomsorgen och gymnasieskolan dras med väldigt stora underskott i år och nu kommer vi att göra en del organisationsförändringar för att komma tillrätta med problemen, men de ekonomiska effekterna ser vi nog inte förrän i slutet av nästa år.

Också i Heby kommun kan det bli höjd skatt nästa år. Den styrande minoriteten föreslår en höjning med 49 öre, men det är inte klart än att de får igenom den.
I de andra kommunerna i länet planeras inga skattehöjningar nästa år. Däremot blir det neddragningar jämfört med de planer som funnits tidigare för 2012. Enköping ska bland annat se över kostnaderna för skolfastigheter och administration, gatuunderhållet kan få mindre pengar i Knivsta och Östhammar. Uppsala är inte klara med var de ska spara än.
Och i tierp är de politiska blocken inte överens om skattehöjningen. Catarina Deremar är centerpartistiskt oppositionsråd:

- Man ska ha en otrolig respekt för hur man behandlar skattebetalarnas pengar och det hrä slår ju direkt i den enskilda plånboken. De som drabbas mest är det som tjänar lägst, säger hon.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".