Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Seminarieparken i Uppsala. Foto: Mårten Nilsson/P4 Uppland.

"Försöker köra över invånarna"

"Uppsalabornas åsikter är ett problem"
1:43 min

I den pågående namninsamlingen för en kommunal folkomröstning om Seminarieparken i Uppsala så har nu en femtedel av antalet namn som krävs samlats in. Kampanjledaren Magnus Peterson har gott hopp om att kunna stoppa beslutet om bostadsbygget i parken genom att få till en folkomröstning.

– Engagemanget är stort bland uppsalaborna. De ser att staden förändras och vill vara med och påverka. Vi har nu 3 000-3 500 namn, och det är förstås en kamp mot tiden, och vi vet att vi måste nå fram till 15 000 namnunderskrifter, säger Magnus Peterson.

Det är runt årsskiftet som byggnadsnämnden väntas fatta beslut om bostadsbygget vid Seminarieparken, och till dess måste tillräckligt många namn ha samlats in.

Skulle det lyckas så hindras i så fall byggnadsnämnden från att ta beslutet och saken går i stället till kommunfullmäktige.

Där ska det i sin tur mycket till för att en folkomröstning inte ska bli av, i så fall måste två tredjedelar av ledamöterna säga nej.

Magnus Peterson menar att Seminarieparken kommit att bli en fråga som inte enbart handlar om parken i sig utan att den också fått en symbolisk laddning, en laddning av bristande demokrati, hävdar han:

– Det är förstås en symbolfråga. Här är det uppenbart att man försöker köra över invånarna. Man bygger fort och i samarbete med privata byggföretag, och tycker att uppsalabornas åsikter är ett problem, säger Magnus Peterson.

Byggnadsnämndens ordförande, moderaten Liv Hahne, framhåller å sin sida att det är på demokratisk väg bestämt att byggnadsnämnden ska hantera byggärenden. Hon tycker inte att det bör hållas en folkomröstning om Seminarieparken:

– Det är klart att man kan ha folkomröstningar, men det måste ju vara i frågor som är av väldigt stor betydelse för staden. Nej, jag tycker att det är att skjuta över målet, säger Liv Hahne och fortsätter.

– Det är ett stort problem att vi fightas för varenda detaljplan i Uppsala kommun, och jag tycker att vi måste komma till rätta med det här på något sätt, avslutar Liv Hahne (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".