Poliser anmäler inte kollegor - rädda bli utfrysta

Var sjätte polis är rädd för att bli utfryst på jobbet om de anmäler en kollega för tjänstefel.

Det framgår av den undersökning som Upplandsnytt gjort bland poliser i landet.

Det  finns många fall där det gått mycket illa för poliser som trots allt vågat göra en anmälan. I Uppsala blev för några år sen en polis hotad till livet efter att han anmält en kollega för övervåld. Gunnar Elrud är polisfackets ordförande i Uppsala län:

-Det var en polis som anmälde en kollega efter ett gripande.

Den gripne i bilen hade handbojor på sig men fick ändå ta emot slag i magen av en polis som var med.

En annan i bilen rapporterade händelsen och det var då problemen började.

Flera kollegor ifrågasatte att han gjort en anmälan och till slut gick det så långt att han fick ta emot anonyma mordhot.

Vilka poliser som låg bakom fick man aldrig reda på och det är många poliser som fruktar att det ska hända liknande saker om de anmäler sina kollegor.

I vår enkät som besvarades av flera hundra poliser i landet uppger var sjätte att de ser stora risker med att anmäla en kollega.

Gunnar Elrud på polisfacket i Uppsala menar att polisledningen har ett stort ansvar att skapa ett klimat där det är riskfritt att anmäla om någon begår tex övervåld.

På Rikspolisstyrelsen som är landets högsta polisledning är man medvetna om de stämningar som kan finnas inom vissa delar av poliskåren. Frågan är vad man gör åt det?

Ulf Berg är chefsjurist:

Vi tycker att det är olustigt med den här typen av kåranda. Vi känner till att den finns och försöker att arbeta mot den,  men jag har inga konkreta exempel på hur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista