Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Erik Weiman. Foto Alexander Gagliano.
Uppland

Svalt majoritetsintresse för region

"Vi måste vara noga med att inget görs som kan äventyra patientunderlaget"
1:57 min

Som Upplandsnytt berättat tidigare har landstingen i Sörmland, Västmanland och Örebro visat att man vill bilda en region med landstinget i Uppsala län. Socialdemokraterna driver på, men från den politiska majoriteten  i landstinget har intresset varit svalt. Vad tycker du - ska landstinget i Uppsala län ingå i en region? Kommentera här!

Och nu säger landstingsstyrelsens ordförande Moderaten Erik Weiman att ett beslut i regionfrågan inte är aktuellt:
– Vi kan inte se att någonting går att göra i den frågan i dag, för vi kan inte göra något som kan äventyra patientunderlaget för Akademiska sjukhuset.

Och vad skulle kunna äventyra det?
– Det viktiga i processen för regionbildning är att Akademiska inte får svårt att ta ett ansvar för hela vår sjukvårdsregion. Och därför tycker vi att man inte kan skicka in några ansökningar som omfattar delar av den här sjukvårdsregionen, då går man för snabbt fram, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman.

Inte heller i Sörmland och Västmanland är politikerna helt eniga om att bilda en region. Moderaterna, som sitter i opposition i de landstingen, är också tveksamma. I Örebro finns däremot en bred politisk enighet i frågan.

Regionfrågan är aktuella på många håll i Sverige just nu. Det eftersom en ansökan måste vara inne i januari nästa år för att övergången ska ske vid nästa val.
– Man diskuterar till exempel i södra Sverige om att bilda en sydsvensk region och i Jämtland och Västernorrland, säger Bo Per Larsson som är projektledare för regionfrågan på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Diskussionerna har kommit mer eller mindre långt och det handlar just nu om att ta fram underlag för beslut säger han.

Varför kan det vara svårt för politikerna att komma överens?
– Det finns inget generellt svar. Men det beror lite grann på hur de här konstellationerna ser ut, hur bra de blir. Därför att om var och en ritar sin önskekarta då ser det ut på ett sätt, sedan måste man kompromissa och då blir det svårare med enigheten, säger Bo Per Larsson på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".