Camilla Artinger. Foto: Christine Odén/SR.
Landstinget

Sämst på rapportering

"Det är ungefär som om jag själv skulle sluta mäta blodsocker "
1:57 min

Landstinget i Uppsala län är sämst i Sverige på att rapportera till Nationella Diabetesregistret. Mindre än hälften av alla diabetiker i länet har registrerats. Det här riskerar att göra vården sämre menar diabetikern Camilla Artinger som själv är sjuksköterska.

– Det är ungefär som om jag själv skulle sluta mäta blodsocker då skulle jag inte veta hur jag skulle dosera insulin. Om man inte registrerar hur man gör med patienterna i Uppsala län, hur ska man då kunna hjälpa dem, med det de behöver? Säger Camilla Artinger som är en av alla diabetiker i länet.

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar och man räknar med att 4 % av befolkningen är drabbade. För att landstingen ska kunna säkra och utveckla diabetesvården finns Nationella Diabetesregistret - där registeras hur patienterna mår och vilka värden de ha bland annat.


Men trots att det här ett viktigt verktyg för att att utvärdera diabetesvårdens kvalitet har landstinget här i länet knappt registrerat hälften av alla patienter med diabetes och hamnar på en bottenplacering i antalet registrerade. Det här gör att uppgifterna från registret inte bli tillförligliga.
– Jag vet att det har varit diskussioner om fotvård för alla som behöver, möjlighet att komma till läkare på regelbundna kontroller och så vidare. Om inte landstinget känner till hur stort behovet är då kanske man inte fördelar det här på rätt sätt, säger Camilla Artinger.

Vad tänker du om att det ser ut så här?
– Det är förvånande.

Eva-Lena Sjöö, som är chefsläkare inom primärvården kan svara på varför landstinget varit dåligt på att rapportera till diabetesregistret.
– Vi har inte lyckats få in det här i vårt datasystem. Det har varit prioriterat i flera år.

Varför har ni inte lyckats med det om ni haft flera år på er?
– Det ligger på datasystemet.

Nu ska det bli bättre alla diabetespatienter inom primärvården ska skrivas in manuellt i fortsättningen.
– Nu gör vi en satsning på att få den här manuella registreringen att fungera, säger chefsläkaren Eva-Lena Sjöö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".