Gränby arena. Grafik: Arosgruppen
Uppsala Arena

(S)vänger om Arena i Gränby

Erik Pelling (S): ”Kommunen kan få inflytande”
1:24 min

Socialdemokraterna i Uppsala öppnar nu för att rösta ja till en arena i Gränby.
Inför valet 2010 vill Socialdemokraterna tillsammans med  miljöpartiet och vänsterpartiet
i stället utreda möjligheterna att lägga en Arena vid Studenternas. Men när ingen sådan utredning gjorts öppnar nu Socialdemokraterna alltså för en Arena i Gränby.

– Dels är det att man aldrig utredde det förslag vi ville att man skulle titta på och då har ju det förslaget fallit. Nu har man ju fattat beslut att man ska gå vidare med Gränbyalternativet och vi kan ju inte hålla fast vid ett alternativ som inte längre finns, utan vi vill vara en konstruktiv opposition och vi har hela tiden varit för en arena, säger Erik Pelling.

Det var inför valet 2010 som den rödgröna oppositionen presenterade sitt alternativ till planerna på en arena för hockey och andra evenemang i Gränby: att utreda en placerig vid studenternas i stället.

Men den styrande majoriteten beslutade att inte utreda det bland annat eftersom det skulle kunna försena arenan.

Nu försenas ju arenan ändå, eftersom förvaltningsrätten underkände kommunfullmäktiges ja till arenan eftersom kommunen inte lät EU-kommissionen granska beslutet innan det togs.

Den ansökan till EU-kommissionen som kommunen nu gör är fortfarande inte helt klar.

Socialdemokraterna var tidigare kritiska till upplägget kring arenan, som de tyckte innebar stor ekonomisk risk men litet inflytande för kommunen, men nu ...

– ... diskuterar man att kommunen ska få en post i styrelsen för arenan. Och så får kommunen en möjlighet att ta över arenan i framtiden om det är nödvändigt av någon anledning, säger Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".