Alltför drastiska straff för poliser som begår brott

Det krävs en ny typ av påföljd för att fler poliser skulle anmäla sina kollegor som begår brott. Det anser både poliser och forskare. En del poliser ser mellan fingrarna av hänsyn till kollegan som kan riskera att bli av med jobbet.

- En arbetsrättslig väg är att utvidga möjligheten till omplacering istället för avsked. Det kan vara svårt att vittna är ju, förutom den starka lojaliteten, också kan riskera att avskedas, säger Annika Norée, doktor i straffrätt vid Stockholms universitetet.

När en polis använder övervåld är det drastiskt. Antingen är det löneavdrag eller avsked.

- Rent fackligt försöker vi få till något mellanting, säger Gunnar Elrud, polisfackets ordförande i Uppsala län

En modell som diskuteras är att en polis som fälls för en förseelse skulle kunna bli av med sin polislegitimation, tillfälligt eller för gott, men ändå få ha kvar sin anställning inom polisen.

- Det får större konsekvenser att göra ett misstag som polis än i många andra yrken, säger Staffan Yngve, polisstyrelsens ordförande i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".