Maria Forslund på länsstyrelsen. Foto: Per Thyrén/SR.

Bra sommar för skräntärnan

"Det känns jättebra inför framtiden"
1:12 min

Efter flera år av kraftig nedgång gick det riktigt bra för världens största tärna, skräntärnan, i sommarens häckning längst ute i Upplandsskärgården. Tärnan har följts med övervakningskamera  under häckningen, och fiender har hållits efter.

Enligt Maria Forslund, som jobbar med hotade arter på länsstyrelsen så blev resultatet fler än 100 ungar:

– Det kom fram cirka 130 ungar i somras, det känns jättebra inför framtiden, säger Maria Forslund.

Skräntärnan har haft det riktigt tufft de senaste åren. Kolonin i upplandsskärgården har varit Östersjöns största, men sen 2007 så har det i stort sett inte kommit ut några ungar.

Eftersom det såg ut på liknande sätt på flera håll längre söderut längs kusten så startades då ett riksomfattande räddningsprojekt som fått pengar till och med i år. För att ta reda på orsaken till nedgången så satte länsstyrelsen sommaren 2009 upp en övervakningskamera på häckningsskäret i Uppland, och fick fram klara bildbevis:

--En havsörn svepte in och tog ägg och antagligen ungar också. Den tog ju väldigt många då, även om den inte fick i sig särskillt mycket mat, säger Maria Forslund.

Tärnorna la då nya ägg och fick fram några ungar, men då var gråtrutar som häckar på samma skär framme och åt upp tärnans ungar, så häckningen spolierades helt. Och eftersom det på flera håll fortfarande är kritiskt för den hotade tärnan med angrepp på ungarna från både havsörn, gråtrut och mink så hoppas Maria Forslund att  räddningsprojektet får fortsätta.

I Upplandsskärgården gick det alltså bättre i år än på många år med cirka 130 flygfärdiga ungar. En förklaring är att havsörnen inte dök upp förrän i augusti då tärnans ungarna var flygfärdiga en annan är länsstyrelsens insatser:

– Vi satte upp övervakningskameran igen, och så sköt vi en gråtrut och plockade bort gråtrutens ägg så att den inte fick några ungar på tärnskäret. I och med det så klarade sig skräntärnan mycket bättre, och tärnans ungar överlevde, säger Maria Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".