Anders Werner på den plats intill det uppgrävda området där det förhöjda värdet uppmättes. Jordhögen i bakgrunden har väntat så länge på att användas för igenfyllning av området att den hunnit täckas av växtlighet. Foto: Mårten Nilsson, SR Uppland.
Balingsta

Mer strontium än väntat

"Det var inte väntat precis"
2:16 min

Högre halter än väntat har uppmätts av det radioaktiva ämnet strontium i Balingsta, två mil sydväst om Uppsala. Provet togs alldeles intill det område där Sveriges Lantbruksuniversitet under flera årtionden bedrev ett forskningsprojekt med bland annat strontium. Vad tror du om de förhöjda värdena av Strontium i marken i Balingsta? Kommentera här!

Skyddsingenjören Anders Werner på SLU är överraskad över det värde som uppmätts:
– Det var inte väntat precis. Vi kommer att ta ytterligare prover, och då vill jag diskutera med Strålsäkerhetsmyndigheten hur mycket prover vi ska ta för att vi ska kunna få klarhet i vad det här kan bero på, säger Anders Werner.

I Balingsta har de flesta under alla år varit ovetande om det försöksprojekt som SLU bedrivit i bygden från 1961 och under många år framåt. I ett område på 20 gånger 20 meter sattes cesium och strontium ner i åkermarken, för att ta reda på hur mycket av ämnena som upptogs i grödorna, detta i syfte att försöka hitta metoder för att skydda sig mot det radioaktiva nedfallet från de kärnvapenprovsprängningar som var aktuella då.

För ett år sen grävdes de radioaktiva jordmassorna upp för att fraktas bort efter det numera avslutade projektet. Då Upplandsnytt kom till platsen den gången var det ett känsligt ämne att fråga om:
– Vi får inte säga så mycket. Men det är en sanering för SLU, sa en man i grävmaskin till Upplandsnytts reporter.

I dag, ett år senare, har området fortfarande inte fyllts igen. Och det beror på att ett prov som togs på marken någon meter utanför försöksområdet visade på ett värde av strontium som var tio gånger högre än det borde vara efter det nedfall från Tjernobyl som fortfarande finns kvar i svenska marker.

Hur långt bort ligger den åkermark som är i bruk här?
-
- Ja, du kan se att bakom dig ligger åkermark, mellan fem och tio meter härifrån, men dit har det ju inte förflyttat sig, säger Anders Werner.

Hur vet du det?
-
- Det skulle strida väldigt mycket mot de erfarenheter man har om hur strontium rör sig i mark.

En följd av det förhöjda strontiumvärdet kan bli att ett större område måste grävas upp. Kommunens miljökontor har också begärt att få garantier för att åkermarken utan problem kan användas för jordbruk i fortsättningen. Och på Strålsäkerhetsmyndigheten finns nu olika teorier om vad strontiumvärdet kan bero på:
– Det kan vara att man har gått på försöksområdet och det har fastnat på en skosula och sen hamnat i anslutning till området, eller att det runnit ut i en rännil om man vattnat ut aktiviteten, vi vet inte. Men jag vill också framhålla att det fortfarande rör sig om låga nivåer, säger utredaren Anders Wiebert på Strålsäkerhetsmyndigheten SSM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".