Lantbrukaren Dan Johansson. Foto: Per Thyrén/SR.

Lantbrukare måste betala tillbaka stöd

"Man kan ju inte först dela ut stöd och sen ta tillbaka dem"
1:51 min

Drygt 800 lantbrukare i Uppland får i dagarna meddelande från länsstyrelsen om att de måste betala tillbaka det Eu-stöd de fick mellan 2005 och 2007.  Det kan handla om hundratusentals kronor som den enskilda blir skyldig för stöd som tidigare varit godkända. Vad tycker du om att en del lantbrukare nu måste batala tillbaka det stöd de fått? Kommentera här!

En av de drabbade är Dan Johansson som driver ett familjejordbruk vid Hjälstaviken vid Mälaren:
– Människor går och mår dåligt, det här är ju mycket pengar det handlar om. Man kan ju inte först dela ut stöd och sen ta tillbaka dom.
 
Dan Johansson har köttdjur som fram till nu har hållit strandängarna i Hjälstavikens naturreservat  öppna. Där är all verksamhet strikt reglerad och allt han gör måste han först ha länsstyrelsens godkännande för.
 Länsstyrelsen har inventerat och godkänt all mark som han fått stöd för, ändå har han nu fått återkrav på närmare 130 000 kronor.
 Den ekvationen tycker han inte går ihop.
– Jag förstår inte det här, det är rena rättsrötan, säger Dan Johansson.
han säger nu att kraven tvingar honom att lägga ned djurproduktionen.
 – Det finns inte en chans att få tillbaka dom här pengarna i djurproduktionen, eftersom den ju helt är beroende av de här stöden, säger han.
 
 Dan Johansson är bara en av drygt 800 uppländska lantbrukare som i dagarna får återbetalningskrav på mellan ett par tusen kronor och ett par hundratusen.

 Bakgrunden är att EU inte accepterat Jordbruksverkets tolkning av reglerna kring stöden, regler som länsstyrelserna i sin tur arbetat efter i kontakten med lantbrukarna.

Sverige måste därför betala tillbaka 900 miljoner kronor till EU, varav lantbrukarna förväntas stå för upp till en tredjedel.
Enligt länsstyrelsen så är återkraven ofta felaktiga och för högt räknade, vilket Jordbruksverket enligt länsstyrelsen har full information om i sina databaser.

 Ändå måste länsstyrelserna skicka ut kraven, och är det upp till lantbrukarna att överklaga.
 Suzanne Cewe, samordnare för handläggningen av jordbruksstöden på länsstyrelsen är kritisk till hanteringen av de här ärendena där många lantbrukare riskerar att hamna i kläm:

- Lantbrukarna har fått sina ytor fastställda av länsstyrelsen, och nu får de meddelanden om återkrav. Det är klart att är det stora summor så är det väldigt pressat.

Nu talar lantbrukarna tillochmed om rättsröta, vad säger du om det?
– Ja jag kan nog hålla med om det i vissa fall, säger Suzanne Cewe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".