Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skiss av det nya badhuset som ska byggas. Bild: Norrtälje kommun
NORRTÄLJE

Äventyrsbad byggs i Norrtälje

"Jag fick veta att vi skulle få en 50-metersbassäng"
0:31 min

Norrtälje kommun ska bygga ett nytt badhus. Det kommer ha en äventyrsdel och kosta 130 miljoner kronor. Många är glada men Norrtälje simklubb säger att de hade blivit lovade en 50-metersbassäng.

I Norrtäljes nuvarande badhus träffar Radio Stockholm Eva Wallander. Hon är glad över det planerade nya badhuset.

- Jag simmar ungefär 3 000 meter i veckan. Jag tycker att det är jättebra, toppen. Det behövs. Jag tror att det kommer bli fullt där, säger Eva Wallander.

Det är trångt i det nuvarande badhusets fyra simbanor. Många norrtäljebor ser därför fram emot det nya badhuset, men debatten går fortfarande varm.

Enligt planerna ska det nya badhuset, på Södra Bergen i Norrtälje, bland annat ha klättervägg och 70 meters rutschbana men bara 25 meters simbassäng, om än med åtta simbanor.

Mycket lek och lite simning, tycker en del. Varför bygger man inte en längre inomhusbassäng nu när man har chansen? Det frågar sig Norrtälje Simklubbs ordförande Marie Westholm.

- Jag pratade med kommunalrådet före valet, jag ville ta upp det här med ny bassäng. Då fick jag reda på att det skulle byggas en 50-metersbassäng och att vi skulle få vara med i projektet och påverka. Sedan hände det inte så mycket, säger Marie Westholm, ordförande Norrtälje Simklubb.

Med en inomhusbassäng på 50 meter skulle Norrtälje hamna på kartan i Simidrottssverige, och kanske till och med kunna anordna internationella tävlingar. Badhuset skulle då kosta 155 miljoner kronor istället för planerade 130 miljoner. Norrtäljes kommunstyrelseordförande Kjell Jansson menar att simklubben aldrig blev lovade någon lång bassäng.

- Ambitionen var den från början men nu ser vi att vi inte klarar kostnaden för det helt enkelt. Vi har varit runt och titat på andra badhus i regionen. Vi har fått rådet av alla att inte bygga en 50-metersbassäng, för den nyttjas till så väldigt liten grad. Därför satsar vi istället på en äventyrsdel, och jag tycker invånarna ska vara väldigt glada att kommunen gör en sådan här jättesatsning på 130 miljoner. I dessa tider i synnerhet, säger Kjell Jansson.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".