Rättegång mot Uppsalapoliser

Sköt de två Uppsalapoliserna i nödvärn? Idag hölls huvudförhandlingen i ett mål där två poliser sköt mot biltjuvar efter en hetsig biljakt. En person skadades allvarligt.

Leif Silbersky företräder den polisen som sköt det träffande skottet. Om poliserna fälls, så kommer de med största sannolikhet att förlora sina jobb.

Det var i slutet av maj 2002 och flera polispatruller hade jagat den stulna bilen i hög hastighet på mindre vägar utanför uppsala.  Både föraren och han som sitter bredvid är påverkade av narkotika. Polisen får äntligen stopp på bilen vid en vägspärr med spikmatta och männen i den stulna bilen försöker tvärvända, men hejdas av en polisbil som hunnit ifatt. 

Trots att poliserna drar vapen och ropar åt männen så lyder de inte utan sitter kvar i bilen. Då kommer skotten, det första träffar i bilen, det andra i förarens mage.

-Skotten och ropen kom så fort att vi inte ens hann kliva ur, säger männen i bilen.

Den polis som sköt skottet som träffade tyckte det såg ut som om föraren försökte leta fram ett vapen i bilen strax innan hon sköt - och det är också försvarets linje, att de båda poliserna använde det våld som nöden krävde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".