Länsstyrelsen ser brister på Lövsta

"Lite många kor var för magra"
1:16 min

I en anmälan som en student gjorde för ett par veckor sedan anklagas SLU:s försöksgård i Lövsta för brister i djurhållningen. Idag och i förra veckan var länsstyrelsens handläggare Marie Dankart där. Hon ser också problem på gården.

– Det vi såg som var uppenbara problem för oss var att utfordringsmekanismen inte fungerade. Vi såg hungriga kor. Lite för mycket kor som är lite för magra för att det ska vara normalt. Och en anläggning med 30 uppbundna kor där ventilationen var klart undermålig. Det var väl dom stora problemen, säger Marie Dankart.

Idag gjorde Länstyrelsen en uppföljande kontroll. Kornas foderförsörjning har SLU enligt Marie Dankart fått bukt med. Däremot står fortfarande sjuka kor uppbundna i den dåligt ventilerade avdelningen, där de egentligen inte ska vara.

-- När man satte ihop kor från flera olika besättningar så fick man helt enkelt mer sjuka och skadade kor än vad man räknat med. Så förhoppningsvis är ju det övergående. Men just nu har de lite för mycket sjuka kor och då har man löst det genom att ställa in dem i den här uppbundna avdelningen, säger Marie Dankart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".