Byggplaner vid seminariet i Uppsala. Modellbild: NCC

"S duckar om Seminarieparken"

C: ”S har vi inte sett i debatten”
1:43 min

Centerpartiet i Uppsala anklagar Socialdemokraterna för att ha duckat för debatten om Seminarieparken. Trots att båda de stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna står bakom planerna på att bygga bostäder vid parken, så har Socialdemokraterna låtit Moderaterna ensamma ta hela debatten och själva hållit sig undan, menar Centerpartiets Curt Malmenstedt.

– Det är Moderaterna som har fått försvara byggnationen i Seminariet, men det är två partier som har gjort upp i den här frågan och det är Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Curt Malmenstedt (C).

Tycker du att Socialdemokraterna kommit undan ansvaret lite grann i den här frågan?

– Så känns det absolut just nu, Socialdemokraterna har vi inte sett i debatten alls på något sätt.

Det är Moderaterna och Socialdemokraterna som bildar majoritet i den här frågan, tillsammans med Kristdemokraterna. Centern däremot har hela tiden varit starkt kritiskt mot byggplanerna. Men Centerns kritik mot Socialdemokraterna får mothugg av Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling:

– Vi har faktiskt en borgerlig kommunledning i den här stan, ledd av Moderaterna men där Centern ingår. De leder kommunen och då är det ganska naturligt att de får stå för den officiella kommunikationen och de officiella besluten. Och nu råkar det också vara en moderat som leder byggnadsnämnden, och det är därför de har synts och hörts mest i den här frågan, säger Erik Pelling (S).

Curt Malmenstedt har inte gett upp hoppet om att något av de två stora partierna ska ändra sig:

– Vi hoppas att någotdera av de stora partierna, Socialdemokraterna eller Moderaterna, lyssnar och byter fot i frågan. Det är vår förhoppning, säger Curt Malmenstedt.

Men Erik Pelling lämnar inte stor öppning för en sådan utgång:

– Jag tycker att vi har ett väldigt strongt case här, att vi har väldigt starka argument för det vi försöker framföra. Vi tycker att det förslag som ligger nu är en ganska bra kompromiss där vi får både park, bostäder och förskola, säger Erik Pelling (S).

Hur ser du på risken att ni blir kallade betongparti?

– Det får vi ta i så fall. Jag är ganska stolt över att  vi står upp för att Uppsala behöver fler bostäder och att de ska byggas på ett hållbart sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".